Türkiye Aday Öğrenci

Kıbrıs Aday Öğrenci

KAÜ Öğr. Gör. Eliz Atlar günün anlam ve önemini anlatan bir metin yazdı.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Eliz Atlar, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nü konu alan bir metin yayınladı.

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Normal bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken, Down Sendromlu bireylerdeki kromozom sayısı 47’dir. Bu durum, hücre bölünmesi sırasında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun bulunmasıyla ortaya çıkmaktadır. Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini (21.03) Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul etmektedir.
Down Sendromu, ülke, milliyet veya sosyo-ekonomik statü farkı gözetmeksizin herkesi etkileyebilen bir durumdur. Down Sendromuna en önemli etkenlerden biri anne adayının hamilelik yaşıdır; yaş ilerledikçe risk artabilmektedir. Down Sendromu, ortalama olarak her 800 doğumda bir görülür. Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon Down Sendromlu birey yaşamaktadır.

Bu genetik farklılık, tipik bir yüz siması, badem biçimli göz, düşük kas yoğunluğu, sarkık dil, el ayasında yarık, ayak başparmağı ile ikinci parmak arasında genişlik gibi tipik belirtilerin bazen bir arada bazen de birkaçının görülmesi ile kendini gösteriyor. Bu çocuklarda ayrıca doğumsal kalp hastalıklarına da rastlanmaktadır.

Down sendromu hastalık değil, bir genetik farklılıktır. Bu nedenle, Down sendromunun bir hastalık olmadığını ve aslında bir genetik farklılık olduğunu vurgulamak, farklılığın normal olduğu bilincinin toplumda yayılması için büyük önem taşımaktadır. Bu konuda toplumda duyarlılığın arttırılması gerekmektedir.

Öğr.Gör.Eliz ATLAR
Sağlık Meslek Yüksekokulu