Süs Bitkileri yetiştiriciliği
Programın Amacı
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, öğrencilere süs bitkilerinin doğru bir şekilde yetiştirilmesi ve bakımının nasıl yapılacağı konusunda kapsamlı bir eğitim sunmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Programın temel amacı, öğrencilere süs bitkilerinin yetiştirilmesi ve bakımı konusunda pratik bilgi ve deneyim sağlamaktır. Öğrenciler, bitki anatomisi, fizyolojisi, bitki türleri, toprak bilimi, sulama yöntemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konularda teorik bilgiler edineceklerdir. Bununla birlikte, uygulamalı dersler ve saha çalışmaları sayesinde öğrenciler çeşitli deneyimler kazanarak öğrenme süreçlerini pekiştireceklerdir.
Vizyon
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, öğrencilere bitki yetiştirme alanında kapsamlı bir eğitim sunma, sektörde başarılı ve yetkin bireyler olarak mezun olmalarını sağlamayı amaçlayan bir vizyon ile devamlılığını sürdürmektedir. Bu program, öğrencilerin hem akademik hem de uygulama açılarından donanımlı bir şekilde mezun olmalarını ve süs bitkileri endüstrisine katkı sağlamalarını hedeflemektedir.
Misyon
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, öğrencilere bitki tanıma, bitki üretimi-yetiştiriciliği ve sektörel becerileri sağlayarak, süs bitkileri alanında nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Misyonumuz, öğrencilere sadece teorik bilgi değil, aynı zamanda uygulama derslerinin de katkısıyla pratik deneyimler kazandırarak, sektörde başarılı bir kariyer yapmalarını sağlamaktır. Bölümümüz, öğrencilerin bitki bilgisi, çevre koruma ve ekoloji algısını geliştirerek, dış mekan, iç mekan, kesme çiçek gibi çeşitli süs bitkilerinin doğru şekilde yetiştirilmesi, bakımı ve pazarlanması konusunda kapsamlı bir anlayış kazanmalarını hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, sektördeki güncel gelişmeleri takip eden, çevresel ve ekonomik faktörlere duyarlı, sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Program Tanımı
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, üniversitemizin Meslek Yüksek Okulu altında yer alan iki yıllık bir ön lisans programıdır. Program dört dönemlik eğitim-öğretim süresi boyunca öğrencilere; bitki tanıma, botanik, bitki fizyolojisi, süs bitkileri hastalık-zararlıları, sulama tekniği, mevsimlik çiçek- kesme çiçek- iç mekân- dış mekân bitki yetiştiriciliği, tarım aletleri, toprak bilgisi, bitki besleme-gübreleme konularında güçlü bir temel sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bitkisel tasarım, açık alan, doku kültürü laboratuvarı ve seralarda bitki yetiştirme uygulamaları ile öğrencilere pratik beceriler kazandırmayı hedeflemektedir.
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, öğrencilere sektördeki güncel gelişmeleri takip etmeleri için fırsatlar sunmayı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, öğrencilere işletme yönetimi, pazarlama stratejileri ve ticari süs bitkileri üretimi konularında da bilgi vererek, sektörde başarılı bir kariyer yapmalarına olanak tanımaktadır.
Kayıt ve Kabul Koşulları
KKTC uyruklu ve liseyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde başlayıp-tamamlayan öğrenciler; üniversitenin her yıl yapmış olduğu burs sınavına katılarak burs kazanabilecekleri gibi, her yıl açıklanan kayıt tarihleri arasında da kayıt yaptırabilirler.
Mezuniyet Şartları
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ön lisans programından mezun olabilmek için iki yıllık eğitim süresince öğrencilerin 90 kredilik (132 AKTS) bir programı tamamlamaları öngörülmekte ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmaları gerekmektedir.
İstihdam Olanakları
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ön lisans programından tekniker unvanıyla mezun olan öğrenciler, kamu kurumlarında çevre düzenleme çalışmaları yapabilirler, belediyelerde görev alabilirler ve peyzaj proje ve uygulama firmalarında çalışabilirler. Ayrıca, süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan sera ve fidancılık işletmelerinde istihdam edilebilirler.
Bölüm Bilgileri
Program Türü
Önlisans
Program Onayı
Program Dili
Eğitim Süresi
2 Yıl
Hazırlık Okulu
- Hazırlık Okulu : Hayır
- Program Onayı : YÖDAK
Akademik Kadro
DERS PROGRAMI
1. Sınıf
KODU | DERS ADI | Z/S | T | U | Kr. | AKTS | EMPTY | KODU1 | DERS ADI1 | Z/S/ | T1 | U1 | Kr.1 | AKTS1 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1.SINIF – I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) | 1.SINIF – II. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) | |||||||||||||||||||||||||
Haftalık Ders Saati | Haftalık Ders Saati | |||||||||||||||||||||||||
KOD | DERSİN ADI | Z/S | T | U | K | AKTS | KOD | DERSİN ADI | Z/S | T | U | K | AKTS | |||||||||||||
SÜS 101 | Bitki Tanıma I | Z | 3 | 1 | 4 | 5 | SÜS 102 | Bitki Tanıma II | Z | 3 | 1 | 4 | 5 | |||||||||||||
SÜS 103 | Botanik | Z | 3 | 1 | 4 | 5 | SÜS 104 | Bitki Fizyolojisi | Z | 3 | 1 | 4 | 5 | |||||||||||||
SÜS 105 | Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları | Z | 3 | 0 | 3 | 5 | SÜS 106 | Sulama Tekniği | Z | 2 | 1 | 3 | 5 | |||||||||||||
SÜS 107 | Mesleki Uygulama I | Z | 0 | 6 | 6 | 7 | SÜS 108 | Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği | Z | 2 | 1 | 3 | 5 | |||||||||||||
TURK 101 | Türk Dili I | Z | 2 | 0 | 2 | 2 | TURK 102 | Türk Dili II | Z | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||||
TAR 101 | Atatürk İlkeleri Ve İnkilapTarihi I | Z | 2 | 0 | 2 | 2 | TAR 102 | Atatürk İlkeleri Ve İnkilapTarihi II | Z | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||||
EFL101 | İngilizce I | Z | 3 | 0 | 3 | 5 | EFL102 | İngilizce II | Z | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||||
TOPLAM | 16 | 8 | 24 | 31 | TOPLAM | 17 | 4 | 21 | 29 |
2. Sınıf
KODU | DERS ADI | Z/S | T | U | Kr. | AKTS | EMPTY | KODU1 | DERS ADI1 | Z/S/ | T1 | U1 | Kr.1 | AKTS1 | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2.SINIF – III. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) | 2.SINIF – IV. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) | |||||||||||||||||||||||||||
Haftalık Ders Saati | Haftalık Ders Saati | |||||||||||||||||||||||||||
KOD | DERSİN ADI | Z/S | T | U | K | AKTS | KOD | DERSİN ADI | Z/S | T | U | K | AKTS | |||||||||||||||
SÜS 201 | Kesme Çiçek Yetiştiriciliği I | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | SÜS 202 | Kesme Çiçek Yetiştiriciliği II | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | |||||||||||||||
SÜS 203 | Dış Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği I | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | SÜS 204 | Dış Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği II | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | |||||||||||||||
SÜS 205 | İç Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği I | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | SÜS 206 | İç Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği II | Z | 2 | 2 | 3 | 5 | |||||||||||||||
SÜS 207 | Mesleki Uygulama II | Z | 0 | 6 | 6 | 7 | SÜS 210 | Bitki Kompozisyonu | Z | 2 | 1 | 3 | 5 | |||||||||||||||
SEÇMELİ DERS | S | 3 | 0 | 3 | 5 | SÜS 212 | Tarım Alet ve Makineleri | Z | 2 | 1 | 3 | 5 | ||||||||||||||||
SEÇMELİ DERS | S | 3 | 0 | 3 | 5 | SEÇMELİ DERS | S | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||||||||
SEÇMELİ DERS | S | 3 | 0 | 3 | 5 | SEÇMELİ DERS | S | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||||||||
TOPLAM | 15 | 12 | 24 | 37 | TOPLAM | 16 | 6 | 21 | 35 | |||||||||||||||||||
Alan İçi Seçmeli Dersler | ||||||||||||||||||||||||||||
Haftalık Ders Saati | ||||||||||||||||||||||||||||
KOD | DERSİN ADI | Z/S | T | U | K | AKTS | ||||||||||||||||||||||
SÜS 209 | Sera Yapım Tekniği | S | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||
SÜS 217 | Bitki Besleme ve Gübreleme | S | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||
Bitki Yetiştirme Ortamları | S | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||||||||||||||
Kuru Çiçek Düzenlemesi | S | 2 | 1 | 3 | 5 | |||||||||||||||||||||||
SÜS 219 | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler | S | 3 | 0 | 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||
TOPLAM | 14 | 1 | 15 | 25 |



