Health Tourism Management
Programın Amacı
İhtiyaç duyulan nitelikli, sağlık ve turizm bilgisine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesidir.
Vizyon
Sağlık Turizmi İşletmeciliği alanında, mesleğini en iyi şekilde uygulayabilen, yeterli teorik ve pratik bilgiye sahip Sağlık Turizmi İşletmeciliği Meslek Elemanı yetiştirmektir. Program sağlık sektörüne azami seviyede donanımlı meslek elemanı kazandırmayı hedeflemektedir.
Misyon
İki yıllık eğitim boyunca öğrencilere bu alanda deneyimli öğretim elemanları tarafından teorik ve uygulamalı dersler verilecektir.
Öğrenciler sağlık kurumlarında hekim ve sağlık kuruluşları yöneticileri ile iş birliği ve uyum içinde çalışabilme, yasalara ve etik kurallara uygun olarak ve mesleki sorumluluk gerektiren görevleri yerine getirebilmek için istenen bilgi ve beceriyi kazanacaklardır.
Program Tanımı
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Sağlık Turizmi İşletmeciliği programında çağdaş eğitimin azami olanakları kullanılarak, öğrencilere ulusal ve uluslararası alanda diğer üniversitelerle rekabet edecek seviyede eğitim verilmeye çalışılmaktadır. Bölümün teknolojik alt yapı ve eğitim öğretim olanakları öğrencilerin mesleki yaşamlarında sahip olmaları gereken bilgi ve deneyimi onlara kazandıracak şekilde organize edilmiştir. Program Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun öğretim elemanları tarafından ve diğer birimlerden öğretim elemanlarının katkısı ile yürütülmektedir. Programın süresi iki eğitim yılıdır.
Kayıt ve Kabul Koşulları
Rektörlük, her yıl üniversiteye ilk kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının kayıt tarihini, istenilen belgeleri ve kayıt yerlerini birimlere göre belirleyerek ilan eder. Kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Eksik belge veya posta yolu ile kesin kayıt yaptırılmaz. Yanlışlıkla kayıt yapılmış olduğu anlaşılırsa kayıtlar silinir.
Mezuniyet Şartları:
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ön Lisans Programından mezun olabilmek için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, 120 AKTS kredisini sağlaması, 30 iş günü stajını tamamlamış olması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İşletme, İşletme Yönetimi, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği lisans programlarına geçiş yapabilirler.
İstihdam Olanakları:
Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Sağlık Turizmi İşletmeciliği Meslek Elemanı” unvanı ile çalışabilirler. Kaplıca ve Spa merkezleri, Klinik oteller, tatil köyleri ve bakım evleri, sağlıklı yaşam konusunda hizmet veren kurumlarda çalışabilirler. Tıbbi sekreterlerin Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarına atanmaları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na göre, KKTC’de ise Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun açtığı sınavlarda başarılı olanlar kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına atanırlar.
SYLLABUS
1st Year
KODU | DERS ADI | T | U | Kr. | AKTS | EMPTY | KODU1 | DERS ADI1 | T1 | U1 | Kr.1 | AKTS1 | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. Dönem- GÜZ | 2.Dönem BAHAR | |||||||||||||||||||||
Ders Kodu | Ders Adı | T | P | C | AKTS | Ders Kodu | Ders Adı | T | P | C | AKTS | |||||||||||
BİL103 | Bilgisayar I | 3 | 0 | 3 | 3 | SMY102 | ILKYARDIM | 1 | 0 | 2 | 1 | |||||||||||
EFL101 | İngilizce I | 3 | 0 | 3 | 3 | SECMELI | 2 | 0 | 2 | 3 | ||||||||||||
SKP103 | Genel İşletme | 3 | 0 | 3 | 4 | BİL104 | Bilgisayar II | 3 | 0 | 3 | 3 | |||||||||||
SMY109 | Tıbbi Terminoloji | 2 | 0 | 2 | 3 | EFL102 | İngilizce II | 3 | 0 | 3 | 3 | |||||||||||
SMY111 | Sağlık Hizmetleri Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 3 | SKP102 | Genel Muhasebe | 3 | 0 | 3 | 4 | |||||||||||
SMY207 | Meslek Etiği | 2 | 0 | 2 | 2 | STİ102 | Sağlık Turizmi İşletmeciliği-I | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||
STİ101 | Sağlık Sistemleri | 2 | 0 | 2 | 5 | STİ104 | Müşteri Karşılama ve İlişkileri-I | 3 | 0 | 3 | 5 | |||||||||||
STİ103 | Genel Turizm | 2 | 0 | 2 | 3 | STİ106 | Sağlık Turizmi Uygulamaları | 3 | 0 | 3 | 4 | |||||||||||
TAR101 | Ata. İl. ve İnk. Tar I | 2 | 0 | 2 | 2 | TAR102 | Ata. İl. ve İnk. Tar II | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||
TUR101 | Türk Dili I | 2 | 0 | 2 | 1 | TUR102 | Türk Dili II | 2 | 0 | 2 | 1 | |||||||||||
Toplam Kredi | 24 | 0 | 24 | 28 | Toplam Kredi | 25 | 0 | 26 | 30 |
2st Year
KODU | DERS ADI | T | U | Kr. | AKTS | EMPTY | KODU1 | DERS ADI1 | T1 | U1 | Kr.1 | AKTS1 | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
3. Dönem- GÜZ | 4. Dönem BAHAR | |||||||||||||||||||||
Ders Kodu | Ders Adı | T | P | C | AKTS | Ders Kodu | Ders Adı | T | P | C | AKTS | |||||||||||
FZT213 | Mesleki İngilizce-I | 3 | 0 | 3 | 3 | AMH200 | Hasta Hakları | 2 | 0 | 2 | 3 | |||||||||||
SKP101 | Temel Hukuk | 3 | 0 | 3 | 4 | AMH208 | Kalite Güvencesi ve Standartları | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||
SMY205 | Toplam Kalite Yönetimi | 2 | 0 | 2 | 3 | FZT206 | Mesleki İngilizce-II | 3 | 0 | 3 | 3 | |||||||||||
STİ201 | Sağlık Turizmi İşletmeciliği-II | 3 | 0 | 3 | 5 | STİ202 | Sağlık Turizmi Politikaları | 3 | 0 | 3 | 3 | |||||||||||
STİ203 | Turizm Pazarlaması | 2 | 0 | 2 | 4 | STİ204 | Sağlık Turizmi Projesi | 1 | 4 | 3 | 3 | |||||||||||
STİ205 | Yiyecek – İçecek Hizmetleri | 1 | 2 | 2 | 3 | STİ206 | Turizm ve Turist Sağlığı | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||
STİ207 | Kültürel Tercihler Yönetimi – I | 2 | 0 | 2 | 3 | STİ208 | İnsan Kaynakları Yönetimi | 2 | 2 | 3 | 3 | |||||||||||
STİ209 | Davranış Bilimleri | 2 | 0 | 2 | 2 | STİ210 | Kültürel Tercihler Yönetimi – II | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||
STİ211 | Temel Sağlık Bil.ve İlk Yardım – I | 2 | 2 | 3 | 3 | STİ212 | Temel Sağlık Bil.ve İlk Yardım – II | 2 | 0 | 2 | 2 | |||||||||||
STJ001 | Staj (30 gün) | 8 | ||||||||||||||||||||
TOPLAM KREDİ | 19 | 4 | 22 | 30 | TOPLAM KREDİ | 18 | 6 | 22 | 30 |